Društvena odgovornost

Društveno odgovorno poslovanje važan je dio korporativne filozofije Zvijezde, koja prepoznaje da njezin utjecaj nadilazi granice proizvodnje i dopire do svakog kutka zajednice u kojoj posluje. Ona želi sudjelovati u stvaranju boljeg društva temeljenog na poštivanju ljudskih prava, jednakim mogućnostima za sve i zaštiti okoliša, stoga i svoje poslovne ciljeve usklađuje s potrebama i očekivanjima svih dionika.

Svjesna svoje odgovornosti i utjecaja na zajednicu u kojoj djeluje, kao i prema potrošačima koji joj već više od stoljeća ukazuju svoje povjerenje, Zvijezda ostaje dosljedna visokoj kvaliteti postojećih, kao i novih proizvoda na kojima je izgradila svoju dugogodišnju tradiciju.

Kao važan dio svoje društvene odgovornosti, Zvijezda tradicionalno gradi partnerstva s udrugama koje doprinose razvoju društva – Udrugom Inkluzija, Udrugom za sindrom Down, Udrugom slijepih Zagreb i Zakladom Hrvatska kuća srca. Ovim suradnjama nastoji poduprijeti zajednicu te promicati inkluzivnost, jednake mogućnosti i socijalnu pravednost.

U okviru suradnje s Udrugom Inkluzija više od petnaest godina Zvijezda zapošljava osobe s intelektualnim poteškoćama, za što je primila priznanje Poslodavac godine za osobe s invaliditetom (2009.) i nagradu Ključna razlika u kategoriji ravnopravnost osoba s invaliditetom (2011.). Na ovaj način Zvijezda nastoji aktivno doprinijeti stvaranju inkluzivnog radnog okruženja koje promiče jednake prilike, ali i različitosti u širem društvenom kontekstu.

Svi napori koje Zvijezda poduzima kako bi odgovornim poslovanjem pridonijela izgradnji otpornijeg i održivijeg društva, objedinjeni su u izvještaju o održivosti koji se u dvogodišnjem izdanju objavljuje od 2009. godine.

Udruga za sindrom Down

Suradnja s Udrugom za sindrom Down počela je povodom 100. godišnjice Zvijezde, a jedna od dodirnih točaka je bila ta što djecu sa sindromom Down nazivamo i djeca suncokreta. Godinama, već tradicionalno, djeca i odrasli iz Udruge Down oslikavaju blagdansku etiketu suncokretovog ulja. Zvijezda redovito donira Udrugu, a u par navrata su aktivno uključeni i potrošači.

Udruga slijepih Zagreb

Suradnja s Udrugom slijepih Zagreb ostvarena je donacijom Zvijezda suncokretovog i maslinovog ulja te kokosove masti koju slijepe i slabovidne osobe koriste za ručnu izradu sapuna u sklopu projekta „Sapuni s točkicama“. Točkice na sapunima podsjećaju na Braillevo pismo kojim se služe slijepe osobe. Riječ o socijalnom poduzetništvu kojim Udruga zapošljava slijepe i slabovidne osobe, a koji izrađuju krute i tekuće sapune te ih prodaju.

Zaklada Hrvatska kuća srca

Suradnju sa Zakladom Hrvatska kuća srca Zvijezda je ostvarila povodom predstavljanja novog funkcionalnog proizvoda – namaza Omegol B1.  Zaklada educira građane o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a Zvijezda je podržala njezine aktivnosti povodom Svjetskog dana srca i javnozdravstvene akcije, ali je ujedno organizirala i provjeru kardiovaskularnog rizika za vlastite djelatnike.